2018 Conferentie in Kroatië – Persbericht

This post is also available in: English Nederlands Italiano Deutsch Français Español

 

 

PERSBERICHT 
 
Eindresultaten van de Algemene Vergadering en de jaarlijkse conferentie van Apostolat Militaire International in Split, Kroatië, 14-19 oktober 2018 

Wij dienen katholiek. “Uitbreidende cirkels” 
 
De thema’s waren “Expanding circles” en “Reconciliation”. 
 
Zestig (60) leden, afgevaardigden en vrienden van AMI uit 15 verschillende landen op 4 continenten namen deel aan de 53e AMI-conferentie en algemene vergadering in Split, Kroatië, op een perfecte manier georganiseerd door H.E. Jure Bogdan, aartsbisschop en zijn stafleden van het Militair Ordinariaat van Kroatië. 
 
Tijdens de conferentie werden het thema Verzoening en alle aspecten besproken in het recent gepubliceerde document met betrekking tot de visie van de AMI in de periode van vier jaar 2018 – 2021 genaamd “AMI Vision paper 2018-2021: expanding circles” onderzocht. 
 
Het thema “verzoening” werd benaderd via de vijf niveaus en perspectieven van het militaire leven, te beginnen met de meest interne cirkel: persoonlijk niveau, familie / vrienden, eenheidsniveau / geestelijk verzorgende / verdedigingsperspectief, nationaal niveau en multinationaal niveau. Al deze niveaus beïnvloeden het militaire leven en zijn herdenkingscultuur en de religieuze dimensie van de verzoening met God. Voorbeelden van dergelijke verzoening waren (1) twee cadetten die hun persoonlijke worsteling om God tegemoet te treden bij het verlaten van het seminarie voor het militaire leven presenteerden, (2) een hulpmiddel om teruggekeerd leger met hun gezinnen te verzoenen, (3) verhalen van predikanten die recent waren ingezet over hoe te verzoenen binnen hun militaire eenheden – inclusief het sacrament van verzoening, (4) hooggeplaatste Kroatische militairen die verzoening beschrijven met hun buurlanden na hun onafhankelijkheid, en (5) boodschappen voor de hiërarchie over de actie van Gods genade in alle stappen van dit proces van verzoening. 
 
De deelnemers aan de conferentie bevestigden de dubbele benadering van het AMI-visiedocument. aan de ene kant in pastorale zin, waarbij de individuele soldaat centraal staat in de AMI-inspanningen en aan de andere kant het strategische niveau versterkt door advies aan de heilige zee, katholieke ngo’s en andere multinationale organisaties. 
 
Bovendien, en in overeenstemming met een recent document ontvangen van het Dicastery van leken, familie en leven, ondersteunde onze conferentie het belang van de richtlijnen gegeven door paus Franciscus met betrekking tot de bescherming van minderjarigen en de slachtoffers van seksueel misbruik en ondersteunt de versterkingsmaatregelen van de paus . 
 
Om de onderwerpen in het “AMI visiedocument” te verdiepen, hebben we deze besproken in de volgende werkgroepen: strategisch advies, strategische communicatie, structurering van AMI / driemaandelijkse discussie en de mobiele AMI-applicatie (“tweeten met god” als referentie). 
 
Resultaten en overvloedige suggesties kwamen van iedereen naar voren volgens een gedeelde en collegiale benadering in de echte traditie van AMI. 
 
De eerste werkgroep, strategisch advies, kwam het AMI-visiedocument overeen en bepaalde een aantal aandachtspunten: intensiveer onze relaties met de belangrijkste stakeholders; verhoging van het aantal bilaterale contacten met parallelle agentschappen; om toegewijde strategische adviseurs toe te wijzen. 
 
De tweede werkgroep heeft het ontwerp van het strategisch communicatieplan herzien, een vierjarig actieplan opgesteld en specifieke thema’s geformuleerd om aan te werken voor de komende periode. Bijvoorbeeld activiteiten gericht op jonge soldaten die naar de jaarlijkse Lourdes-pelgrimstocht komen, informatie delen over nationale activiteiten en de AMI-app ontwikkelen. 
 
De derde werkgroep, die werkt aan de structurering van AMI, hernieuwde het belang van de verenigingen van katholieke leken in elk militair ordinariaat en gaf nog meer aandacht en nadruk aan zowel de jonge soldaten die naar de internationale militaire pelgrimstocht in Lourdes kwamen – het belangrijkste evenement voor de militaire katholieke gemeenschap wereldwijd – en voor relaties met verschillende VN-organisaties en NGO’s. Wat de kwartaalbesprekingen betreft, spraken allen af om een groei van het geloof te stimuleren door middel van specifieke groepsdiscussies met behulp van sociale media die een visie op bepaalde onderwerpen kunnen ontwikkelen. 
 
Met betrekking tot de AMI-app slaagde de vierde werkgroep er in om een algeheel ontwerp van de mobiele AMI-app te maken, dit zal in de komende maanden worden gespecificeerd met meer details met de bedoeling het op de conferentie van volgend jaar te lanceren. 
 
Over het algemeen hebben we een actieve, levendige en vruchtbare conferentie meegemaakt die inzichten heeft geboden in het complexe thema van verzoening en AMI zal activeren om effecten te leveren in de geest van onze goede trouw. 
 
Meer informatie kan worden verkregen door de AMI secretaris-generaal. 
 
  
 
Documenten en resultaten van AMI Conference 2018 in Split zijn beschikbaar 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *