Persbericht – AMI-conferentie 2019 in Oostenrijk

This post is also available in: English Nederlands Italiano Deutsch Français Español

Persbericht

Eindresultaten van de algemene vergadering en de jaarlijkse conferentie van Apostolat Militaire International in Reichenau an der Rax, Oostenrijk, 8-12 september 2019.

Het 54ste Apostolaatsapostolaat Militare International (AMI) internationale congres kwam van 8-12 september 2019 in Reichenau, Oostenrijk, bijeen met 3 militaire bisschoppen, 41 afgevaardigden en 9 familieleden uit 14 landen over 4 continenten, over het thema “Onbaatzuchtige dienstplicht binnen het leger”.  Gesprekken van de bisschoppen herinnerden ons eraan dat onbaatzuchtige dienstbaarheid diep geworteld is in de bijbel, van de oudtestamentische profeten tot onze Heiland Jezus Christus en de eerste christenen in het Nieuwe Testament.  Het bestuderen van het AMI visiedocument en het actieplan onthult dezelfde focus – op manieren die het individu, hun families, de gemeenschap, hun leger en hun naties en zelfs de hele wereld helpen om te profiteren van die onbaatzuchtige dienstbaarheid.  Onze Oostenrijkse gastheren, zowel in presentaties als op onze culturele dag, lieten zien hoe dat in hun nationale context wordt ervaren door (1) de verbinding met de lokale gemeenschap (inclusief kerken en de economie) op een manier die dieper is dan in veel andere landen mogelijk is en (2) hun zeer zorgvuldige uitoefening van strategische neutraliteit in de afgelopen 64 jaar sinds hun onafhankelijkheid.  Inderdaad, zelfs hun militaire kadet benadrukte dat zelfrealisatie het beste kan komen door middel van een dergelijke onbaatzuchtige dienstbaarheid, terwijl een van de gesprekken van hun generaals ons eraan herinnerde dat zelf en familie het beste samengaan wanneer men de juiste huwelijkspartner vindt en volledig eerlijk is tegenover hem/haar over de uitdagingen van het militaire leven.

 

Vanwege de interactie van AMI met Vaticaans/Holy See-ambtenaren werd de uitnodiging voor een dialoog over strategische kwesties ondersteund, inclusief het beantwoorden van vragen van Vaticaans/Holy See-agentschappen over gegevens van militaire families en de interactie met andere organisaties.  De Algemene Vergadering keurde ook een verklaring goed over de bescherming van jongeren en kwetsbare volwassenen tegen seksueel misbruik, zoals vereist door het Vaticaan voor al zijn geïnspireerde NGO’s, herzag zijn financiële werking, en hield verkiezingen voor zijn auditor en kerkelijk assistent. 

 

AMIstreeft ernaar om de uitwisseling en samenwerking met VN-instellingen te intensiveren en om actief de oecumenische uitwisseling te intensiveren, zowel met de orthodoxe en oosterse kerken als met protestantse organisaties zoals ACMF en MMI. AMI is verder van plan om een dialoog te starten met Pax Christi International en het Katholieke Geweldloosheidsinitiatief en andere organisaties, in het bijzonder over kwesties van nucleaire afschrikking, humanisering van oorlogsvoering, cyberoorlogsvoering en hybride oorlogsvoering.  Daarnaast kunnen de concepten van gewetensvrijheid en godsdienstvrijheid voor militairen wereldwijd worden onderzocht in de context van mensenrechten.

 

Om die onbaatzuchtige dienstbaarheid te helpen leven, werd het bovenstaande advies over het vinden van de juiste partner, maar ook aangevuld met een presentatie van de Filippijnen over de speciale voorbereiding op de toetreding tot het huwelijk. Andere instrumenten waren onder andere hoe zelfs onze eigen handen ons kunnen laten zien dat we ondanks de promotie-uitdagingen met anderen samenwerken in plaats van met concurrenten: dat we elkaar respect en een helpende hand geven waar mogelijk. Een laatste instrument dat werd gepresenteerd was de AMI-app, die in ontwikkeling is in combinatie met de “Tweeting with God”-applicatie, en een discussie over de beste manier om deze te lanceren op de militaire bedevaart naar Lourdes in 2020.  Met Gods genade zullen we elkaar ontmoeten van 28 juni tot 3 juli in Londen.

Voor meer informatie kunt u schrijven naar info@apostolatmilitaire.com

Documenten en resultaten van de AMI-conferentie 2019 in Reichenau zijn hier beschikbaar.