Paus Franciscus benoemt nieuwe militaire bisschop van Nederland

This post is also available in: English Nederlands Italiano Deutsch Français Español

Een nieuwe militaire bisschop voor Nederland, vandaag benoemd door paus Franciscus.

Mgr. Punt was sinds 1 april 1995 ook apostolisch administrator van het Militair Ordinariaat. Mgr. Everard de Jong slaagt nu in deze functie. De rol van de Militaire Opziener in Nederland is een parttime functie, die meestal door een van de Nederlandse bisschoppen naast hun andere taken wordt vervuld.
Mgr. De Jong blijft dus assistent-bisschop van het bisdom Roermond en pastoor van de parochiecluster in Maastricht-Oost. Hij zal ook in Maastricht blijven wonen.

Mgr. Everard de Jong is geboren op 4 juli 1958 in Eindhoven. Na een technische studie begon hij in 1976 met zijn priesteropleiding aan het grote seminarie Rolduc in Kerkrade. In 1983 werd hij in Roermond tot priester gewijd. Na een aanvullende studie filosofie in Rome en Washington bekleedde hij verschillende pastorale functies in het bisdom Roermond. In december 1998 benoemde Mgr. De Jong tot hulpbisschop van Roermond. Eind vorig jaar werd hij op eigen verzoek ook benoemd tot pastoor van vijf parochies in Maastricht. Hij was lange tijd sponsor van onderwijs, catechese en jeugd binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie.

Momenteel heeft hij de voorkeur van de bisschop voor categorische pastorale zorg (zorg en gerechtigheid). Naast zijn nieuwe functie als legerbisschop blijft hij deze taken vervullen.

De benoeming tot apostolisch administrator van het Militair Ordinariaat gaat in op 1 juni 2020.