AMI bij de 1e cursus voor katholieke NGO’s

This post is also available in: English Nederlands Italiano Deutsch Français Español

De Heilige Stoel (Secretariaat van de Staat) en de Universiteit van Urabiana in Roma hebben een “piloot”-opleiding georganiseerd voor degenen die op de “sociale grenzen” van de planeet werken, zoals gevraagd door Paus Franciscus.

Paus Franciscus heeft op 7 december 2019 de deelnemers aan het IV-forum van de katholieke NGO’s erop gewezen dat de vorming een van de fundamentele aspecten is waarvoor moet worden gezorgd om die “grens”-actie op sociaal gebied, waartoe de Kerk geroepen is, zo goed mogelijk uit te voeren. 

Om in de richting van de aanbeveling van de Heilige Vader te gaan, heeft de Heilige Stoel een “pilootcursus” georganiseerd voor de operatoren van katholieke geïnspireerde NGO’s, dankzij de medewerking van het Staatssecretariaat, de Dicasteries van de Romeinse Curie, de Pauselijke Stadsuniversiteit en de Centesimus Annusstichting.

Deze cursus was de gelegenheid voor het Apostolaat Militaire Internationale (AMI) om samen met de Secretaris-Generaal (Col. Domenico D’Ortenzi) een verbinding te leggen met de Roman Curia en andere katholieke NGO’s, maar ook om AMI te presenteren voor haar missie, visie en acties. De Secretaris-Generaal van AMI nam ook de gelegenheid te baat om AMI initiatieven te presenteren, zoals bijvoorbeeld de AMI-App “Katholieke Militaire Verbinding”, voornamelijk ontworpen voor jongere militairen, en de “Verklaring van Londen”, naast de klassieke onderwerpen van belang zoals “Rechtvaardige Oorlog”, “Rechtvaardige Vrede” en “De Katholieke soldaat”.

Met deze Cursus werd een kort overzicht gegeven van de belangrijkste internationale thema’s van engagement voor de Kerk. De persoonlijke studie en verdieping, de verslagen en workshops georganiseerd door de Dicasteries of the Roman Curia en door professoren van enkele katholieke universiteiten, belichtte verschillende thema’s in het perspectief van de principes van de Sociale Doctrine van de Kerk. In het bijzonder: de rol van de Heilige Stoel en de Dicasters van de Romeinse Curie, katholiek onderwijs en dienstbaarheid, integrale ecologie ten dienste van integrale menselijke ontwikkeling (Laudato Sì), gezins- en bio-ethische kwesties, evenals over migranten, vluchtelingen en mensenhandel, principes en elementen van communicatie, en nog veel meer.

Kortom, het initiatief was volledig succesvol en consolideerde zowel de identiteit als de voorbereiding van katholieke geïnspireerde NGO’s die nodig zijn om de behoeften van de zwaksten te vertegenwoordigen en om vrede en solidariteit te bevorderen.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)